Very short answer type questions?
Question 1. What is meant by public interest group?
Answer- Such an organization which does not represent the interests of any one section of the society but represents the common interests. Like-Fedcor and BAMCEF.
Question 2. What is meant by class special interest group?
Answer – Class special interest-groups usually want to promote the interests of a particular section or group of the society. Examples of this are trade unions, professional unions etc.
Question 3. What is a major interest group?
Answer- When people having same economic interests form their organization then it is called interest group. For example, trade unions, trade unions and professional associations.
Question 4. What is a pressure group?
Answer- When organizations with the same economic interests start putting pressure on the government to fulfill their demands, interest groups become pressure groups.
Q 5. What is Fedecor?
Answer – The movement in Bolivia against the privatization of water in Cochabamba city of Bolivia was led by an organization named Fedecor.
Question 6. What are Public Welfare Groups?
Answer- Such organizations which do not represent the interests of any one section of the society but represent the general interests, hence it is called a public welfare group.
Question 7. State the characteristics of the movement.
Answer – Characteristics of the movement
(1) Organization in movements is loose.
(2) Decisions in movements are taken informally. (3) Movements depend on the spontaneous participation of the public.
Question 8. D.M.K. and A.I. A.D.M.K. How did parties like these come into existence?
Answer – There were social reform movements in Tamil Nadu in the 1930s and 1940s. DMK and A.I. A.D.M.K. Parties like these were the result of this social reform movement.
Question 9. How did the Assam Gana Parishad party come into existence?
Answer – In Assam, a movement was launched by the students against Bangladeshi and people living outside the states. This movement later came into existence as the Asom Gana Parishad party.
Question 10. Why did the water war start in the Bolivian city of Cochabamba?
Answer – The Bolivian government sold the water supply rights to a multinational company in the city of Cochabamba. This company hastily increased the price of water by four times due to which dissatisfaction spread among the people.
Question 11. What were the main results of the people's struggle in Bolivia?
Answer- (1) Agreements with multinational companies were cancelled.
(2) The water supply had to be handed over to the municipality.
(3) Old rates were again implemented.
Q 12. What is BAMCEF?
Answer- What kind of campaign does it run? It is an organization of government employees which campaigns against caste discrimination. This organization looks after the problems of its members who are victims of caste discrimination.
Question 13. What do you understand by Maoist?
Answer – Communists who follow the ideology of Mao, the leader of the Chinese revolution. The Maoists seek to overthrow the government through armed revolution to establish the rule of workers and peasants.
Question 14. What was the Seven Party Alliance of Nepal?
Answer- All the major political parties in the Parliament of Nepal formed a 'Seven Party' alliance and started a movement whose goal was to hand over the reins of governance from the hands of the King to the hands of the people.
Question 15. What is meant by constitutional monarchy?
Answer- Constitutional monarchy is such a government in which the head of the state is the king but he has nominal powers.
Question 16. Which struggle is being called the second movement for democracy in Nepal?
Answer – Struggle for democracy in April 2006.
0 Comments