Header Ads Widget

Latest

6/recent/ticker-posts

Class 10 civics Federalism Important Objective Questions | Important mcq | cbse board exam

   



              

                        Multiple choice questions ? 



Question 1. Which of the following is not a part of government?

 

(a) executive

(b) municipality

(c) judiciary

(d) legislature



Answer – (c) judiciary



Question 2. Subjects which do not come in any list, they go under whose jurisdiction?



(a) union list or central government

(b) state list or state government

(c) concurrent list

(d) none of the above



Answer – (a) union list or central government



Question 3. In how many parts the legislative powers are clearly divided between the central and state governments in the constitution?



(a) two

(b) three

(c) four

(d) five



Answer – (b) three



Question 4. What is the chairman of panch of gram panchayat called?



(a) sarpanch

(b) chief

(c) village head

(d) ward member



Answer – (a) sarpanch



Question 5. What is meant by unitary system of government?



(a) there is only one level of government in a unitary system.

(b) there is no division of governance in this.

(c) there are many governments but the form of government is one

 (d) none of the above



Answer—(a) there is only one level of governance in a unitary system

 

Question 6. What is the head of the municipal corporation called?



(a) chairman

(b) mayor

(c) city head

(d) city superintendent



Answer – (b) mayor



Question 7. When was the biggest step taken towards real decentralization in india ?



(a) in 1992 ad

(b) in 1993 ad

(c) in 1994 ad

(d) in 1995 ad



Answer—(a) in 1992 ad



Question 8.which of the following state is not a federal state? 



(a) manipur

(b) tripura

(c) himachal pradesh

(d) jammu and kashmir



Answer-(d) jammu and kashmir




Question 9. What percentage of people in india have hindi as their mother tongue?

 

(a) 35%

(b) 40%

(tt) 42%

(d) 48%



Answer – (b) 40%

 

Question 10.. Which of the following is not a federal state? 

 

(a) uttar pradesh

(b) madhya pradesh 

(c) delhi

(d) bihar

 

Answer – (c) delhi

 

Question 11. A government formed by more than one political party together is called-

 

(a) coalition government

(b) united government

(c) provisional government

(d) populist government

 

Answer – (a) coalition government

 

Question 12. When was the report of the state reorganization commission implemented?

 

(a) on 5th may, 1953 ad

(b) on 1st november, 1956 ad 

(c) on 10th december, 1958 ad

(d) on january 15, 1960 ad

 

Answer-(b) on november 1, 1956 ad

 

Question 13. When powers are taken away from the central and state government and given to the local governments, it is called-

 

(a) local body governance 

(b) decentralization of power

(c) autonomous body

(d) centralization of power

 

Answer – (b) decentralization of power

 

Question 14. Approximately how many people are elected for municipalities and gram panchayats ?

 

(a) 20 lakhs

(b) 24 lakhs

(c) 26 lakhs

(d) 36 lakh

 

Answer – (d) 36 lakhs

 

Question 15. How many federal states are there in india? (2020 o.c.)

 

(a) 27

(b) 28

(c) 29

(d) 30

 

Answer – (b) 28

 

Question 16. How many languages ​​have been recognized in the eighth schedule of the constitution ?

 

(a) 20

(b) 21

(c) 22

(d) 23

 

Answer – (c) 22

 

Question 17. Out of the three schedules mentioned in the constitution, which one of the following subjects is included in the concurrent list?

 

(a) education

(b) agriculture

(c) police

(d) defense

 

Answer – (a) education

 

Question 18. How many union territories are there in the indian union at present?

 

(a) 09

(b) 07

(c) 10

(d) 08

 

Answer-(d) 08

 

Question 19. In the federal government system, there is division of rights-

 

(a) between the center and the states (units) 

(b) between one state and other states 

(c) between the legislature and the executive

 (d) between the legislature and the judiciary

 

Answer – (a) between the center and the states (units)

 

Post a Comment

0 Comments